Ποιος ήταν ο Νεμρώδ;

Αυτή η ερώτηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων που ερμηνεύουν τη Βίβλο.
Η Αγία Γραφή μας λέει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για αυτόν:
1. Κυβέρνησε στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας. Η ίδια περιοχή κυβερνήθηκε αργότερα από πολλές αυτοκρατορίες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η Βαβυλωνιακή και η Ασσυριακή αυτοκρατορία.
2. Ήταν εγγονός του Χαμ γιου του Νώε.
3. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος ηγεμόνας, δηλ. ο πρώτος πολιτικός άρχοντας στη γη.
 Η τελευταία δεν πρέπει να συγχέεται με τις αρχαίες πόλεις, καθεμία από τις οποίες είχε τον δικό της «αρχηγό», τον οποίο οι σύγχρονοι ερευνητές αποκαλούν «βασιλέα». Ομοίως, αποκαλούν την πόλη τους «πόλη-κράτος». Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη ερμηνεία σε πολλά σημεία. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο όρος «πολιτεία» περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το γεγονός ότι κάποια πόλη έχει κάποιου είδους «αστυνομικό τμήμα» και «μπακάλικο». Φαίνεται να περιλαμβάνει και κάποιο είδος πολιτικής σκέψης. Στην πόλη-κράτος, θα μπορούσε να υπολογιστεί ότι αυτό σχετιζόταν με το γεγονός ότι οι «ηγέτες» της ασκούσαν περισσότερη εξουσία στους κατοίκους από ό,τι ήταν μέρος των καθηκόντων τους.
Ας δούμε μερικούς ανθρώπους από την ιστορία, τι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε γι' αυτούς.

Σαργών του Ακκάδ

 Ο Sargon είναι ίσως η πιο υπερεκτιμημένη λέξη από τον Nimrod. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν διασωθεί τόσες πολλές πληροφορίες για τις κατακτήσεις του στην αρχαία Μεσοποταμία. Έγινε βασιλιάς γύρω στο 2215 π.Χ.* μιλούσε την ακκαδική γλώσσα.
Σύμφωνα με το μύθο, αρχικά εργάστηκε ως κυνηγός για τον βασιλιά του Κις. Φαίνεται να υπάρχει ένας παραλληλισμός με τον Nimrod εδώ, αφού ο πατέρας του Nimrod ήταν ο Cush.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο Σαργκόν είναι ο ίδιος με τον Νιμρόντ, υπάρχει μια σημαντική αρνητική πτυχή που συνδέεται με αυτόν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν Σημίτης,** επειδή το όνομά του «Σαργόν» είναι σημιτικό όνομα. Αυτό είναι προφανώς επηρεασμένο από το γεγονός ότι οι μελετητές πιστεύουν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Σαργκόν, η Ακκάδ, σχετίζεται με άλλες σημιτικές γλώσσες.*** Ο Νιμρόδ, από την άλλη πλευρά, ήταν χαμιτική.
Μπορεί επίσης εκείνο το έτος 2215 π.Χ. είναι πολύ αργά ραντεβού;

Ο βασιλιάς Lugalzaggesi της Ουρούκ

Ο βασιλιάς της Ουρούκ περίπου στα έτη 2240-2215 π.Χ.# Από την ιστορία της Βίβλου, μπορεί κανείς να πάρει την ιδέα ότι ο Νεμρώδ ήταν ο βασιλιάς όταν έγινε η ανάμειξη των γλωσσών στη Βαβέλ. Αν ήταν έτσι, αυτή η χρονική συγκυρία της βασιλείας των Λουγκαλζάγκς ταιριάζει καλύτερα. Η καταγωγή του είναι αβέβαιη, αλλά ήταν Σουμέριος και είχε Σουμεριανό όνομα. Το όνομά του υπολογίζεται ότι σημαίνει: «άγιος βασιλιάς». Δεν αποκλείεται να ήταν Χαμίτης όπως και ο Νεμρώδ.
Από την άλλη πλευρά, η Βίβλος λέει για τη βασιλεία του Νεμρώδ και την ανάμειξη γλωσσών σε διαφορετικά πλαίσια. Δεν λέει αν ο Νεμρώδ έγινε βασιλιάς πριν ή μετά την ανάμειξη των γλωσσών.
Επομένως, παρατηρήστε τη δήλωση που σχετίζεται με τον Νεμρώδ: «Ο πρώτος άρχοντας στη γη» (Γένεση 10:8).

Ο πρώτος κυβερνήτης στη γη

Οι μελετητές θεωρούν ότι ο Sargon ήταν ο πρώτος που ίδρυσε μια τεράστια αυτοκρατορία.
Οι πληροφορίες σχετικά με το Lugalzagges είναι πολύ περιορισμένες. Ο Χαν ήταν από την πόλη Umma και ήταν ο κυβερνήτης της. Έγινε βασιλιάς της Ουρούκ ή Ερέκ. Επιπλέον, ήταν τουλάχιστον ο βασιλιάς των Ουρ, Γκιρσού, Νιπούρ, Λάρσα και Κίσι. Θεωρείται όμως πιθανό ότι κυβέρνησε μέχρι τη Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή της σημερινής Συρίας ## Και έτσι και στην περιοχή της Ασσυρίας, όπως ο Νεμρώδ.
Μια πολύ αξιοσημείωτη ομοιότητα είναι το όνομα του πατέρα του Lugalzagges, Ukush. Είναι ένα πολύ παρόμοιο όνομα με τον πατέρα του Nimrod: Cus, ή Cush.
Οι Λουγκαλζάγκ έχουν θεωρηθεί οι πρώτοι που ενοποίησαν την αυτοκρατορία των Σουμερίων, αν και οι μελετητές δεν είναι σίγουροι.
Αλλά με βάση αυτό, η δήλωση «πρώτος κυβερνήτης στη γη» φαίνεται να ισχύει για τον Λουγκαλζάγκες. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ήταν ο ίδιος με τον Νεμρώδ.
Όσο για τη βασιλεία του Lugalzagges, η οποία αναφέρεται στα αρχαιολογικά δεδομένα, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την εποχή που κυβέρνησε μετά την ανάμειξη των γλωσσών που περιγράφονται στη Βίβλο και όταν η ανθρωπότητα αναδιοργανώθηκε μετά από αυτό. Αν ο Lugal-zagge-sin ήταν το ίδιο με τον Nimrod, μπορεί να ήταν βασιλιάς νωρίτερα την εποχή που όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν μια γλώσσα.
Υπήρξαν επίσης διάφοροι προβληματισμοί για το σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκε η γλώσσα που μιλούσαν οι Lugal-zagge, Sumer. Αν ήταν ο Nimrod, τότε ήταν η γλώσσα Hamian. Οι ερευνητές στις μέρες μας προτιμούν να μιλούν για μια αφρο-ασιατική γλώσσα.###
Οι ερευνητές έχουν επίσης προβληματιστεί από το γεγονός ότι η προέλευση των Σουμέριων καλύπτεται από την αφάνεια. Ωστόσο, η Βίβλος προσφέρει μια πολύ απλή απάντηση σε αυτό. Μπορείτε να το βρείτε κοιτάζοντας στη Βίβλο, η οποία ήταν η γενεαλογία του Nimrod, ενός προγόνου των Σουμέριων. Υπάρχει επίσης μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση που σχετίζεται με αυτό.
Οι Αιθίοπες θεωρούνται γενικά ως απόγονοι του Kuus, του γιου του Χαμ. Οι Σουμέριοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «μαύρα στίγματα». Ακόμη, στα αγάλματα που έχει βρει η αρχαιολογία, περιγράφονται ως στρογγυλόκεφαλα και χοντρά χείλη.


** https://www.britannica.com/biography/Sargon

*** https://en.

.wikipedia.org/wiki/Semitic_languages


 # Η βασιλεία του προηγήθηκε εκείνης του Σαργών. Μπόρεσε επίσης να κυβερνήσει για 34 χρόνια

 ## https://en.wikipedia.org/wiki/Lugal-zage-si

### https://en.wikipedia.org/wiki/Afroasiatic_languages

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκλείψεις της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας

Ηλιακή έκλειψη τη χρονιά της ανόδου του Σιν-Εριμπάμ στην εξουσία

Δέκα μεγάλες συμπτώσεις για Ηλιακές εκλείψεις - Πόσο πιθανές είναι; ή Το μυστήριο της έκλειψης των αρχαίων