Πιστοποιητικό εκδοθέν από Πήλινη ταμπλέτα VAT 4956

Σε αυτή τη δημοσίευση, μπορείτε να λάβετε ελαφρώς αναθεωρημένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πήλινο δισκίο.

Μπορεί να δηλωθεί από το 1ο κεφάλαιο και το σχετικό κεφάλαιο «Χρονολόγηση του Βαβυλωνιακού ημερολογίου το 568 π.Χ.» ότι η εν λόγω πήλινη πλάκα πιθανότατα είναι αρχικά μια αναφορά αυτόπτη μάρτυρα του βαβυλωνιακού ημερολογιακού έτους 568/567 π.Χ. εκδηλώσεις.

Θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί ότι το λάθος που υπέθεσαν οι ερευνητές σχετικά με την 8η ημέρα του μήνα Nisannu είναι απλώς μια υπόθεση. Η ημερομηνία που δίνεται από αυτήν την πήλινη πλάκα ως την 9η του μήνα Nisannu είναι σωστή σχετικά με το έτος 568 Π.Κ.Χ.


Χαρακτηριστικά αντιγραφής


Υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την πήλινη πλάκα από την ημερομηνία της που παραπέμπει σε ένα αντίγραφο.

Παρατηρείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα κενό άνω του μισού έτους, για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία. Αυτό δείχνει ότι οι παλιές πήλινες πλάκες που πιθανότατα χρονολογούνται από εκείνη την εποχή ήταν τόσο κατεστραμμένες που οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι δεν μπορούσαν να αναπαράγουν τις πληροφορίες σε αυτές.


Το 11ο έτος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορ


Όταν οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι άρχισαν να αντιγράφουν παλιές πήλινες πινακίδες σχετικές με αυτό τον 2ο αιώνα π.Χ. περίπου, 6-2 τι θα μπορούσε να διαβαστεί στη χρονολογία τους; Θα μπορούσε να διαβαστεί η ημερομηνία σε αυτά: «Στο 11ο έτος του Ναβουχοδονόσορ»;

Ισως.

Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησαν ένα αστρονομικό εργαλείο εκείνης της εποχής και, χρησιμοποιώντας τις κινήσεις της σελήνης και των πλανητών, χρονομέτρησαν εκείνη την πήλινη πλάκα ακριβώς στο 568 π.Χ.

Αν διάβαζε την προαναφερθείσα ημερομηνία, πρέπει να ξαφνιάστηκαν πολύ.

Εξάλλου, είχαν πληροφορίες μόνο για τη βασιλεία του Ναβουχοδονόσορα Β' και αυτός ο αριθμός «11» δεν φαινόταν να ταιριάζει σε αυτήν την αρχή. Σύμφωνα με τον κατάλογο βασιλέων που είχαν, αντιστοιχούσε στο 37ο έτος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα Β'. Έτσι έγραψαν αυτό το κεφάλαιο στο αντίγραφο. Είναι επίσης πιθανό το αρχικό κείμενο να ήταν τόσο κατεστραμμένο που να μην μπορούσε να εξακριβωθεί το έτος, αλλά το όνομα του βασιλιά «Ναβουχοδονόσορ» μπορούσε να γίνει κατά κάποιο τρόπο κατανοητό από αυτό.

Τι θα γινόταν αν το όνομα του βασιλιά ήταν εντελώς διαφορετικό την ημερομηνία; Εφόσον οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι είχαν ήδη χρονολογήσει την πήλινη πλάκα στο 568 π.Χ., δεν θα άλλαζαν απαραίτητα την ημερομηνία της αρχικής πήλινης πλάκας ούτε τα χρόνια της βασιλείας των βασιλέων με βάση το είδος της γνώσης που είχαν για την ιστορία εκείνη την εποχή. Γιατί όχι; Θα είχαν ερμηνεύσει ότι είχαν βρει εντελώς νέες πληροφορίες στην ιστορία και θα θεωρούσαν πιθανό ότι αυτός ο «βασιλιάς με νέο όνομα» είχε ενεργήσει ως βασιλιάς μαζί με τον Ναβουχοδονόσορ Β', τον συγκυβερνήτη του. Ίσως θα ήθελαν να μεταδώσουν αυτή τη «βρεθείσα γνώση» στους επόμενους.

Ως προς αυτό, η πήλινη πλάκα VAT 4956 εκφέρει μια μαρτυρία χωρίς λόγια: το 568 π.Χ. Η Βαβυλωνία κυβερνήθηκε από έναν βασιλιά που χρησιμοποιούσε το όνομα Ναβουχοδονόσορ.


Ο Ναβουχοδονόσορ Ε΄, ο περιφρονημένος βασιλιάς


Η εισαγωγή αναφέρθηκε ήδη στο παζλ του ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ο Ναβουχοδονόσορ Ε' λείπει από τον κατάλογο των Βαβυλωνίων βασιλιάδων.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ συνεπές να συμπεράνουμε ότι οι Βαβυλώνιοι γραφείς έκαναν λάθος σε αυτό το θέμα και «ξέχασαν» έναν βασιλιά που είχε ενεργήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ένας θρησκευτικός λόγος φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός, εξαιτίας του οποίου κάποιος βασιλιάς θέλει να ξεχαστεί εντελώς και να κρυφτεί από την ιστορία του έθνους.

Υπάρχει λοιπόν κάποια απόδειξη ότι ο Amel-Marduk θα μπορούσε να είχε διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο;

Ναι είναι.

Η βιβλική καταγραφή δείχνει ότι συμπαθούσε τους Εβραίους κρατούμενους. Ελευθέρωσε τον βασιλιά Ιωαχίν του Ιούδα από την αιχμαλωσία και τον τίμησε,

ώστε να τρώει στο κάστρο του βασιλιά στο ίδιο τραπέζι με τον βασιλιά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Έτσι ο Ναβουχοδονόσορ Ε' μπορεί να έδειξε θετική προσοχή στους Εβραίους με πολλούς άλλους τρόπους. Αυτό εξόργισε τους «καθαριστές» Βαβυλώνιους και έτσι ο Ναβουχοδονόσορ Ε΄ ήταν ένας περιφρονημένος βασιλιάς κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και πιθανώς αυτή του η ιδιότητα να ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους δολοφονήθηκε από τον κουνιάδο του βασιλιά, τον Νεριγλισσάρ. Η βασιλεία του Ναβουχοδονόσορ Ε' ήταν λοιπόν περίπου 18 χρόνια και 4 μήνες τα έτη 578-560 π.Χ.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε η γηραιά μητέρα του Nabunaid, Adad-Guppi και ο κατάλογος των βασιλιάδων που έκανε. Εδώ γεννιέται το ερώτημα: Γιατί φαινόταν μια τέτοια ηλικιωμένη γυναίκα

σκόπιμο να κάνει μια λίστα με τους βασιλιάδες; Δεν ήταν το να γίνουν τα λαούτα του βασιλιά μέρος της αποστολής των γραμματέων που είχαν διοριστεί γι' αυτό; Από αυτό μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Adad-Guppi, στο βαθμό που ήταν ο συγγραφέας του καταλόγου, ήθελε να προτείνει ότι το όνομα του Ναβουχοδονόσορ Ε' δεν έπρεπε να αναφέρεται στον κατάλογο των βασιλέων. Μια τέτοια διαδικασία αποκλεισμού ενός μη δημοφιλούς βασιλιά από τη λίστα των βασιλιάδων δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστη στην αρχαιότητα.


Αμύτης, σύζυγος του Ναβουχοδονόσορ


Ο Βαβυλωνιακός Βερόσος λέει ότι ο βασιλιάς της Μηδίας Αστυάγης έδωσε την κόρη του Αμύτη ως σύζυγο στον Ναβουχοδονόσορ. ερμηνεύστε τη δήλωση του Μπερόσου ως κάποιου είδους λάθος, αν πρέπει να ερμηνευθεί κυριολεκτικά έτσι. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Αστιάγης έγινε βασιλιάς γύρω στο 585 π.Χ. και τότε παντρεύτηκε την Αρύενη, την κόρη του βασιλιά της Λυδίας. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η Αμύτης γεννήθηκε το νωρίτερο το επόμενο έτος και δεν θα ήταν περισσότερο από τρία χρόνια όταν τελείωσε η βασιλεία του Ναβουχοδονόσορα Β'. Εάν και εφόσον εφαρμοστεί η παλιά χρονολογία, διαπιστώνεται ότι ο Ναβουχοδονόσορ Β' θα ήταν πολύ μεγάλος στη δεκαετία του 560 π.Χ., όταν ο Αμύτης ήταν έτοιμος για γάμο λόγω της ηλικίας του.

Αλλά όταν το εφαρμόσουμε λίγο διαφορετικά, αυτό το πρόβλημα εξαφανίζεται. Ίσως ο Αστυάγης ή ο Κιακσάρης Β' έδωσε την κόρη του ως σύζυγο στον γιο του Ναβουχοδονόσορα Β' αφού υιοθέτησε το όνομα Ναβουχοδονόσορ. Σε αυτή την περίπτωση, το έτος 565 π.Χ. θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκλείψεις της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας

Ηλιακή έκλειψη τη χρονιά της ανόδου του Σιν-Εριμπάμ στην εξουσία

Δέκα μεγάλες συμπτώσεις για Ηλιακές εκλείψεις - Πόσο πιθανές είναι; ή Το μυστήριο της έκλειψης των αρχαίων