του Τουταγχαμών και του Ραμσή Β' ηλιακή έκλειψη

Έκλειψη Ηλίου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή Β'


Για σχεδόν διακόσια χρόνια, οι αιγυπτιολόγοι γράφουν αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και τα μεταφράζουν. Υπάρχουν επίσης πολλά μικρότερης αξίας ιερογλυφικά γραμμένα σε πάπυρο. Ο David G. Smith έχει συλλέξει στο σύντομο ντοκιμαντέρ του "Total solar eclipses in Ancient Egypt – a new interpretation of some New Kingdom texts."79 λίγα κείμενα που έχουν υπολογιστεί ότι σχετίζονται με εκλείψεις ηλίου.

Παραθέτει πολλά διαφορετικά κομμάτια κειμένου που φαίνεται να σχετίζονται με το ίδιο γεγονός.

Bankes Steela Αρ. 6 & TT 1. Αυτή η στήλη αναφέρεται στον τάφο ΤΤ1 στο Deir el-Medina. Ο ιδιοκτήτης του τάφου ήταν ο Sennedjem. Η Steela ήταν αφιερωμένη στην Iy-nefert, σύζυγο του Sennedjem. Ο αιγυπτιολόγος Jaroslav Ĉerný το μετέφρασε ως εξής: «Γιατί μου δείχνεις το σκοτάδι την ημέρα»80 Ο Sennedjem και ο Iy-neferti έζησαν το Seti I και τον Ramses II.

βασιλεύει και ο ίδιος ο Sennedjem πιθανότατα πέθανε νωρίτερα εκείνη την περίοδο. Ο αιγυπτιολόγος Μαχμούντ το πίστευε

Η Iy-neferti ήταν άνω των 75 ετών όταν πέθανε, πράγμα που θα σήμαινε ότι είναι πιθανό να έζησε μέχρι τα μέσα της βασιλείας του Ραμσή Β'. Αρκετοί από τους γιους τους θάφτηκαν επίσης στον ίδιο τάφο (TT1) και είναι απολύτως πιθανό ότι η διακόσμηση του τάφου συνεχίστηκε μετά το θάνατο του Sennedjem από τη χήρα του και πιθανώς τους γιους του. Αυτή η στήλη και ο τάφος μπορεί κάλλιστα να παραπέμπουν σε ολική έκλειψη Ηλίου.

Steela BM 374 & TT 218. Αυτή η στήλη αφορά τον τάφο του Deir el-Medina TT 218. Η Steela αντιπροσωπεύει τον Amennakhte ως

γονατιστός μπροστά στη θεά Meretseger. Αυτή η στήλη περιέχει ένα πολύ παρόμοιο κείμενο, όπως ο Αιγυπτιολόγος Ο Battiscombe Gunn το μεταφράζει: «Γιατί μου δείχνεις σκοτάδι την ημέρα».81 Ο Amennakhte που αναφέρεται εδώ δεν μπορεί να ταυτιστεί με βεβαιότητα, αλλά ο αιγυπτιολόγος B.G. Ο Davies82 τον προσδιορίζει ως τον γιο του Nebenmaat, του οποίου το δικό του παρεκκλήσιο χρονολογείται από το πρώτο μισό της βασιλείας του Ramesses II.

Φαίνεται ότι και τα δύο αυτά ταφικά κείμενα μπορεί να μιλάνε για το ίδιο γεγονός. Έτσι, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου θα είχε συμβεί στο πρώτο μισό της βασιλείας του Ραμσή Β'.

Σε αυτή τη νέα χρονολογία που παρουσιάστηκε νωρίτερα, ταιριάζει στις 25 Δεκεμβρίου 1332 π.Χ. σημειώθηκε έκλειψη ηλίου.


Ηλιακή έκλειψη του Τουταγχαμών


Η προαναφερθείσα πηγή πληροφοριών υποδηλώνει επίσης ότι μια ηλιακή έκλειψη συνέβη την εποχή του Φαραώ Τουταγχαμών.

Steela JE 37463 / TT40 στο Μουσείο του Καΐρου. Αυτή η Στέλλα ανήκε στον Huy, Αντιβασιλέα της Νουβίας. Υπηρέτησε υπό τον Φαραώ Τουταγχαμών, και έτσι μπορεί να χρονολογηθεί με αρκετή ακρίβεια στη βασιλεία του. Ο Ασσυριολόγος Alain Rowe μεταφράζει το κείμενο στη στήλη: «Βλέπω το σκοτάδι της ημέρας που έχεις κάνει». έκλειψη.

Σε αυτή τη νέα χρονολογία, φαίνεται ότι αυτή η ηλιακή έκλειψη δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τουταγχαμών. Ο Τουταγχαμών πέθανε αρκετά νέος, οι υπηρέτες του που έζησαν περισσότερο πιθανότατα είδαν τις 15 Αυγούστου 1352 π.Χ. της ηλιακής έκλειψης που συνέβη.


Αναφορές


79 egiptomania.com/EEF/Blindness.pdf

80 Jaroslav Ĉerný: ”Egyptian Stelae in the Bankes Collection”, Oxford, 1958

81 Battiscombe Gunn: ”The Religion of the Poor in Ancient Egypt”, 1916

82 B.G. Davies: ”Who’s who at Deir el-Medina, Egyptologische Uitgaven. Leiden”, 1999

83 Alain Rowe: ”Newly identified Monuments in the Egyptian Museum Showing the Deification of the Dead together with Brief Details of Similar Objects elsewhere”, ASAE 40, 1940


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκλείψεις της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας

Ηλιακή έκλειψη τη χρονιά της ανόδου του Σιν-Εριμπάμ στην εξουσία

Δέκα μεγάλες συμπτώσεις για Ηλιακές εκλείψεις - Πόσο πιθανές είναι; ή Το μυστήριο της έκλειψης των αρχαίων